Over Uw Dakisoleren

Zoals we weten is de wet naar het isoleren van woningen veranderd vanaf 1 januari 2015, tot 2020 is het mogelijk je dak te isoleren zonder verdere gevolgen door de wetgever, wacht dus niet tot het allerlaatste moment om te beslissen je dak te isoleren, maar wees voorbereid op een grote drukte die er zal zijn op het einde van die 5 jaar. De woningkwaliteit zal zwaarder doorwegen na 2020 en gaat zelfs tot het onbewoonbaar verklaren van de woning dit op basis van het ontbreken van dakisolatie.

De Vlaamse Dakisolatienorm geld voor alle zelfstandige woningen gelegen in het Vlaamse gewest, dit wil zeggen: eengezinswoningen, studio’s en appartementen die verhuurd of bewoond worden door de eigenaar, met ander woorden: alle woongelegenheden in vlaanderen, de woningen die verhuurd worden en waar de wooninspectie langskomt getoetst zal worden aan de Vlaamse Dakisolatienorm, dat heeft het Vlaams Energieagentschap, informeel bevestigd.

De Energiedeskundige komt ter plaatse wanneer een woning te koop of te huur word aangeboden voor het opstellen van energiecertificaat EPC.

De wooninspectie werkt volgens een strafpunten systeem, vanaf 15 strafpunten word een woning ongeschikt verklaard, waarna ze niet meer als verhuurbaar zal zijn opgetekend, dit betekent niet onbewoonbaar, dit is nog een zwaarder vonnis, dan moeten de bewoners direct de woning verlaten en de eigenaar zal dan streng vervolgd worden.

Wanneer een woning ongeschikt word verklaard zal de eigenaar hiervoor strafrechtelijk vervolgt worden, hij krijgt bovendien een bepaalde uitvoeringstermijn om de zaken in orde te brengen. Vanaf 2020 zal een woning meteen ongeschikt worden verklaard indien een dak groter dan 16 m² geen dakisolatie heeft , ongeacht de huidige staat van de woning.

Op de website: www.energiesparen.be kan men steeds terecht voor de huidig geldende subsidies .

Info op BTV Controleorganisme